12 december 2019

Circulair zwembad in de Zevenhuizerplas?

Een circulair zwembad in de Zevenhuizerplas. Dat is de droom waarvoor wij, bewoners van Nesselande, onze handen ineen hebben geslagen. Een afgebakende plek, duurzaam verwarmd, met een sportbad en een recreatiebad.

Een plek waar je 7 maanden per jaar kunt zwemmen.
Wanneer het jou uitkomt.
Gratis toegankelijk.
Met speelmogelijkheden voor kinderen

Waarom willen we een circulair zwembad in de Zevenhuizerplas?

We willen Rotterdammers (en vooruit, de buurgemeenten ook) een plek geven waar ze minstens 7 maanden per jaar in natuurwater kunnen zwemmen.

De Zevenhuizerplas is prachtig, en op zonnige dagen kan het behoorlijk druk zijn. Dan komen mensen van einde en verre om te spelen, te zonnen en een duik te nemen.

Hartstikke mooi dat het kan. Maar, er wordt te weinig écht gezwommen in de Zevenhuizerplas. Veel mensen vinden het water te koud, waardoor je alleen op warme dagen aangenaam kunt zwemmen. 

Zonde. Want (buiten) bewegen, spelen en zwemmen is fijn en het is juist zo goed voor je. Zwemmen is laagdrempelig en weinig blessuregevoelig. Het is een sport die ook voor mensen met een mindere conditie, blessure of overgewicht fijn is. Je kunt het doen wanneer het jou schikt, dicht bij huis. En dat zeker 7 maanden per jaar.

Natuurlijk kun je ook zwemmen in een zwembad. Maar natuurwater is vele beter voor je dan chloorwater. En denk eens aan de frisse prikkeling van water op je huid, de lucht aan je gezicht en kunnen genieten van de vogels en wuivende bomen om je heen. Voel je het al?

Bovendien ben je niet gebonden aan de vaste tijden dat je in een zwembad kunt zwemmen.

Beter benutten Badplaats Nesselande

We hebben nog een reden. Nesselande is mooi, maar sommige mensen vinden het saai.

De gemeente Rotterdam onderschrijft dit, want in de Wijkagenda Nesselande staat dat de ‘Badplaats Nesselande’ beter benut moet worden en pleit ervoor het recreatie-aanbod te verbeteren. 

Het klopt, het is een beetje saai. Nesselande heeft de prachtige Zevenhuizerplas, maar die is vaak te koud om in te zwemmen. Er zijn geen golven, zoals in Hoek van Holland.
Er is geen bos zoals in bij de Kralingse Plas.
Er zijn geen speeltoestellen, zoals recreatieoord Binnenmaas.

We hebben één klein vlotje, van 2 bij 3 vierkante meter, waar je naar toe kunt zwemmen. Maar zelfs daar is weinig over nagedacht, want het ligt in het diepe gedeelte van de plas, alleen toegankelijk voor goede zwemmers. 

Toch is de plas wat Nesselande tot de levendige Badplaats Nesselande kán maken. Het is één van de schoonste zwemwateren in de provincie, de boulevard met roze marmer is prachtig en de plas is meer dan groot genoeg om ruimte te bieden aan heel veel zwemmers, surfers, spelende kinderen, andere watersporters en natuur.

Hoe zien we zo’n zwembad voor ons?

Esther Schulte raakte een paar jaar geleden geïnspireerd door het zeezwembad in Kopenhagen, de warmwaterbronnen in IJsland en de innovatieve mogelijkheden van Delft.

En dat leidde tot dit idee: een openluchtsportbad, met een recreatiegedeelte, een afgebakend en duurzaam verwarmd gedeelte in de Zevenhuizerplas aan de Rotterdamse kant waar je van april tot en met oktober aangenaam kunt zwemmen. Met speelmogelijkheden voor kinderen.

Ze deelde haar idee met andere zwemmers en met verschillende Nesselanders. Marrigje was gelijk enthousiast:

“Ik ben fan van water: erop of erin. En liefhebber van de natuur. Ik zou zwemmen in natuurwater een fantastische ervaring voor mijn kinderen. En voor mezelf. Spelen en zwemmen in de plas vinden ze fantasisch. Maar ze vinden het ook spannend omdat de bodem van Zevenhuizerplas snel van diepte kan veranderen. Een zwembad geeft ze het beste van twee werelden: vastigheid onder hun voeten, ze kunnen snel aan de kant zijn, veiligheid (want het is afgeschermd) en al het fijns dat de natuur te bieden heeft. En dat aan het einde van de straat!”

Mensen raakten enthousiast over het idee, haakten aan en we zijn de werkgroep Zevenhuizerplas gestart, onder de vlag van wijkorganisatie WONIO. Als werkgroep, met input uit gesprekken met bewoners, gemeente, zwemmers en de KNHM, hebben wij het idee verder uitgewerkt, en is ons doel om het zwemmen in natuurwater te bevorderen.

En met het circulaire zwembad nemen de recreatieve en sportieve mogelijkheden toe en wordt Badplaats Nesselande beter benut. Het wordt leuker om te wonen en te recreëren in Nesselande!  

Wat hebben we tot nu toe al gedaan?

Best veel, eigenlijk. Ons plan ontstond namelijk al in 2016. We spraken met bewoners, gemeente, organiseerden bewonersavonden en kregen hulp van KNHM bij het proces. De ecologie in de plas vinden we ontzettend belangrijk. Dat was ook de vraag die we het meeste krijgen: wat betekent dit voor de planten en dieren in de Zevenhuizerplas?

Met dat vraagstuk zijn we lang bezig geweest: wat betekenen onze plannen voor de ecologie in de Zevenhuizerplas?

Adviesbureau Arcadis heeft hierover een rapport uitgebracht met goed nieuws: onze plannen blijven binnen de range!

En dus is de tijd rijp om op een andere manier over zwemmen, zwembaden en natuurwater na te denken en vooral om Nesselande speelser te maken.

Crowdfunding voor een ontwerp met energieconcept

Het is wel duidelijk: wij willen het zwembad van de toekomst bouwen, impactvol en circulair, buiten, in natuurwater. 

Om dit ideaal te bereiken, hebben wij als burgers de handen ineen geslagen. We hebben onderzoek laten doen naar de ecologische gevolgen. Daaruit kwam naar voren dat het idee ecologisch zeker haalbaar is en dat het tijd is voor een volgende stap. Hoe kan dit plan gerealiseerd worden?

We zijn gestart met crowdfunden, zodat we professionals de opdracht kunnen geven om een ontwerp met energieconcept te maken. Binnen 3 jaar kan Nesselande echt een badplaats worden. 

Het goede nieuws is dat we ons crowfundbedrag inmiddels gehaald hebben! Maar liefst 200 mensen droegen het idee een warm hart toe, en doneerden een bedrag. Groot en klein.

Daarmee zijn we er nog niet, op dit moment schrijven we verschillende fondsen aan voor een financiële bijdrage om het ontwerp te kunnen laten maken.

Jij kunt nog steeds een bijdrage doen, via de link hieronder: Met 1 euro draag je al bij aan een circulair zwembad in Nesselande:

Dank je wel!

Esther Schulte, Marrigje Bosch, Said Youssef en Jan Lemmers